Шта су еСпорт тренери и чиме се баве?

Milica Petrović
WriterMilica PetrovićWriter
Fact CheckerTomas NovakFact Checker

Ако сте заинтересовани за еспорт, можда сте приметили објаву за тренера на универзитету или мањој, основној организацији. Можда се питате: „Шта су еспорт тренери или еспорт цоацхинг, и зашто су толико важни за индустрију игара?“

Успешан еспорт тим има посвећеног тренера који им помаже да креирају стратегију, процене противнике, изграде јединство тима, подигну морал, усмеравају појединачне играче и побеђују на турнирима. За максималне резултате, еспорт тренери сарађују са руководиоцима еспорта и аналитичарима еспорта.

Шта су еСпорт тренери и чиме се баве?

Шта је еСпортс Цоацхинг?

Коучинг у еспорту укључује пружање стручности, осмишљавање стратегијаи неговање кохезије међу играчима. Као тим, они морају да раде на својој комуникацији, вештинама игре и способности да се ослободе личних проблема и фокусирају се на тим. Они морају редовно да раде ствари како би ојачали међусобне везе.

Овде ћемо разговарати о томе да ли су послови тренера еспорта прави пут за вас, као и о прецизним дужностима еспорт тренера, како се те дужности могу променити у зависности од величине тима, врсте игре коју тренирате, и други фактори.

Одговорности тренера еСпорта

У еСпорту, тренеров примарни фокус је на тиму, а не на појединачним играчима, као што би било за конвенционалног менаџера. Успех ће произаћи из побољшане способности спортиста на терену и елиминације неспортских стресова, као што су физички проблеми и емоционална оптерећења.

Тренер еспорта је одговоран за следеће дужности:

  • Одредите стање мета и користите те информације да бисте развили победничке планове који користе способности вашег тима.
  • Повећајте комуникацију између играча. Могуће је постићи овај циљ кроз вежбе изградње тима и анализу снимака утакмица како би се уочили кључни случајеви погрешне комуникације.
  • Користите различите технике да одржите расположење свог тима и дате им победнички начин размишљања на терену.
  • Дођите до дна проблема играча и понудите им савете о тим проблемима како би се могли фокусирати на своју игру без ометања.
  • Уверите се да тим има све што је потребно пре него што кренете на пут. Односи се на дресове играча, опрему спонзора и друге артикле са логотипом тима.
  • Организујте пријатељска такмичења између тимова да бисте им дали додатне шансе да усаврше своје вештине.
  • Сарађујте са менаџерима клуба да бисте решили на које турнире да учествујете. Ако је тренер запослени, уверите се да су играчи чије се оставке траже да су добили довољну услугу од тима да би оправдали њихов одлазак.
  • Ако су неки присутни, сарађујте са аналитичарима тима да бисте испитали детаљну статистику игара и рачуне играња по игри како бисте прецизирали најочитије слабости тима. Аналитичар(и) тима би такође сарађивао са менаџментом тима како би проучио такмичење и одредио како да се најбоље припреми за предстојеће утакмице.

То је прилично детаљан преглед дужности тренера еСпорта, али важно је запамтити да се оптерећење тренера може проширити или смањити у зависности од обима посла који клуб поставља.

Овде ћемо детаљније објаснити шта тренери еСпорта раде да би их разјаснили.

Развој и анализа тимске стратегије

Као тренер треба да тежите максималном проценту победа. На овај начин сви побеђују — и клубови и играчи. Стога је један од највећих приступа за постизање овог циља ангажовање врхунске екипе са врхунским стратегијама.

Узмите популарну ММОРПГ Леагуе оф Легендс као пример. Постоји преко 150 ликова за игру, 180 комада опреме, пет улога играча, пет руна руна, 55.000+ пермутација руна и ажурирања игре сваке две недеље, заједно са новим или ажурираним шампионом сваких месец дана. Постоји много тога о чему треба размишљати у смислу стратегије, с тим да морате одлучити о ликовима, рунама и грађи.

Осим тога, постоји и сива зона. Сваки аспект игре, од изабраних шампиона до предмета направљених до бацања руна, мора бити довољно флексибилан да се прилагоди способностима друге стране, вештинама играча и околностима у игри. Ако другом тиму недостаје главни шампион способан да нанесе магијску штету, на пример, наш тим може изабрати да покрене три танка шампиона и промени нашу грађу да побољша наше занемаривање физичког оштећења (познато као оклоп).

Ово је врло основна илустрација како играчи могу прилагодити механику игре. Потенцијалне акције сваког играча у контексту веће стратегије су још једна компонента. Главни фокус игара као што су Цоунтер-Стрике: Глобал Оффенсиве и Валорант је на овој механици.

Користите Валорант мапу Хавен као пример и концентришите се на страну напада. Главни фактори разликовања између тимова, осим компетенције њихових играча, су ликови које бирају да играју, оружје које купују и улога коју ови фактори играју у укупној стратегији тима.

У игри као што је Валорант, они су предодређени да пропадну ако тим не примени паметну стратегију. На тренеровим је рукама да спроведе овај план, пошто су мање емоционално уложени у игру од играча и могу да виде ширу слику.

Развијање снага тренутног тима

Једноставно речено, успех играча у овом је директно пропорционалан томе колико добро игра. То је вин-вин ситуација: што више постигну, више људи се укључује и више новца сви зарађују.

Тренер ће често организовати борбе или туче како би помогао играчима да постану бољи. Да бисте испробали нове тактике и планове у окружењу налик игрици без притиска праве конкуренције, неколико спортова нуди егзибиционе игре против екипа сличног квалитета. Често нема удела ни у једном исходу ових такмичења.

Једно упозорење са скримовима је да друга страна може да предвиди и припреми се за ваш план ако га користите.

Одговорност тренера је да омогући ефикасну комуникацију међу члановима тима. Вежбе изградње тима, обраћање пажње на то када играч иначе ћути мора да говори, и препознавање појаве тензија између играча и њихово решавање пре него што ескалирају су ефикасна средства у том циљу.

Тимски став и концентрација

Ово је кључно за такмичарске тимове и пријаве за турнире. За разлику од туча, улози су много већи у стварним играма, а резултати често директно утичу на повраћај улагања за компаније које сносе рачун и за играче и за тренера.

Ако тим не може да се понаша адекватно у овим утакмицама, тренер може бити отпуштен, играчи могу изгубити своје стартне позиције, а организације могу да смање плате. Обавеза је тренера да спречи да ове грешке доведу до тога да играчи одбаце свој труд.

Најбоље служи интересима компаније

Као и са сваким другим послом, професионални сајтови за еспорт морају осигурати да ће зарадити профит од својих инвестиција. То би биле инвестиције са дужим роком доспећа и очекиваним финансијским добицима за пословање.

Наравно, као тренер еспорта, желели бисте да ваши играчи дају свој најбољи учинак на такмичењима како би стекли највећу могућу изложеност. Међутим, тренер повремено нуди савете током неколико такмичења у којима ће учествовати еспорт тим. Тим највишег нивоа не би требало да губи време и новац такмичећи се у догађајима нижег нивоа када можда уместо тога вежбају за такмичење вишег нивоа.

Или ће тим заузврат добити позитиван публицитет, што ће довести до тихе, али значајне предности на дужи рок у тој области. То би могао бити добротворни догађај на којем играчи могу донијети донације за циљ по свом избору, а тим ће добити позитивну штампу. Иако су генерални менаџер и менаџмент тима обично одговорни за ове одлуке, тренер може бити укључен у такве разговоре.

На крају, плата тренера еСпорта мора бити оправдана бенефицијама које он пружа компанији. Ако то не урадимо, мораћемо да извршимо прилагођавања на нашем крају тима.

Image

Да ли би требало да почнете да гледате на послове тренера у еСпорту?

Требало би да размотрите неколико разматрања пре него што одлучите да ли да се бавите еспорт коучингом или не. У овом делу, брзо ћемо проћи кроз та разматрања како бисте могли да одлучите да ли је бити тренер прави избор за вас.

Цоммандинг Респецт

Мера у којој изазивате поштовање других играча је кључна. Ако сте играч и можете да цените сав напоран рад који су играчи уложили, добићете ово. Ово ће вам можда бити лакше ако имате претходно искуство као такмичарски играч, посебно на високом нивоу.

Међутим, поштованој особи постоји много додатних компоненти. Размислите да ли се према својим спортистима односите с поштовањем, а да притом задржите своју позицију контроле. Морате стајати на свом месту и бранити своју позицију без губљења смирености или упадања у честе туче.

Да ли сте спремни да заштитите свој тим од спољашњег света и да дате приоритет својим играчима изнад свега другог? Колико добро схватате крајњи циљ тима и изазове са којима се суочавају да би га постигли?

Сви лидери, а посебно сви тренери, морају имати ове квалитете. Тренери у традиционалним спортовима и еспорту треба да пронађу равнотежу између приступачности и поштовања свог тима.

Солидно познавање игара и такмичарске игре

Попут традиционалног спортског тренера, тренер еСпорта мора бити добро упућен и у игривост и у такмичарски пејзаж. Тешко је замислити кошаркашког тренера који није страствен у игри. Исто важи и за тренере у еспорту (иако, као иу традиционалним спортовима, то је само понекад случај за менаџмент).

Још једна ствар која вам је потребна је познавање локалне конкуренције. Могли сте да играте на нижем нивоу да бисте имали користи од тога, али помаже. Уместо тога, требало би да научите све што треба да знате о такмичарској сцени, укључујући терен игре, мета који се стално мења, изазове са којима се играчи суочавају и кораке које је потребно предузети да би тим успео.

Ваша тренерска ефикасност и способност да помогнете свом тиму ће се побољшати ако следите савете из другог до последњег пасуса. Да бисте пронашли решење за овај проблем, мораћете да потрошите доста времена на учење о окружењу. Међутим, уз напоран рад и самодисциплину, свако може да пређе од потпуног почетника до кандидата за позицију тренера.

Последње мисли

Можете тврдити да су послови тренера у еСпортовима нова „ит“ каријера за играче који желе да зарађују за живот радећи оно што воле. Запамтите, међутим, да ћете морати да уложите мало времена и труда пре него што будете могли да се назовете тренером еСпорта и преузмете дужности тренера еСпорта. То је дуготрајно и радно интензивно. Кључ да будете одличан играч је да се специјализујете за једну активност. Гледање професионалних играча и еспортс такмичења, можда ћете научити много о мета и другим детаљима игре.

Тренер еспорта може зарадити било шта од 20.000 до 152.000 долара годишње, тако да је јасно да је ово изводљива професионална опција. Ако имате шта је потребно да радите оно што раде тренери еСпорта, можда је одличан тренутак да започнете каријеру као тренер еСпорта ако је то нешто о чему сте размишљали.

About the author
Milica Petrović
Milica Petrović
About

Милица Петровић је водећи стручњак Србије за локализацију садржаја онлајн казина. Страст према играма и језику је води кроз процес стварања превода који се дубоко допадају српској публици.

Send email
More posts by Milica Petrović

Шта је тачно тренер еСпорта?

Тренер еСпорта је професионалац који води и менторира играче и тимове у такмичарским играма, фокусирајући се на стратегије, побољшање вештина и динамику тима.

Како тренер еСпорта доприноси тиму?

Тренер еСпорта доприноси тиму тако што анализира игру, развија стратегије, спроводи вежбе и пружа психолошку подршку за побољшање укупног учинка.

Које вештине су неопходне за тренера еСпорта?

Основне вештине за тренера еСпорта укључују дубоко познавање игре, стратешко размишљање, вештине комуникације, лидерске квалитете и способност анализе и побољшања динамике тима.

Могу ли се еСпортски тимови такмичити без тренера?

Док еСпортски тимови могу да се такмиче без тренера, њихово постојање увелико повећава њихове шансе за успех пружањем стратешких смерница, развоја вештина и моралне подршке.

Како се постаје тренер еСпорта?

Постати тренер еСпорта обично укључује стицање великог искуства у релевантној игри, разумевање динамике тима и развој тренерских вештина кроз праксу и евентуално формалну обуку.

8 најбољих савета за клађење у еспорту за боље квоте

8 најбољих савета за клађење у еспорту за боље квоте

Добродошли у узбудљив свет клађења на еспорт! Ако сте почетник, овај свеобухватни водич је скројен за вас. Препун је практичних савета и увида који ће вам помоћи да донесете информисане одлуке и побољшате своје шансе у клађењу на еспорт. Пре него што заронимо, ево позива на акцију: Посетите еСпортРанкер да бисте истражили њихову топ листу препоручених еспорт казина. Ова платформа је фантастична полазна тачка за примену знања које ћете стећи овде.

Водич за почетнике за Фортните еСпортс клађење

Водич за почетнике за Фортните еСпортс клађење

Добродошли у адреналинско царство Фортните еСпортс клађења! Без обзира да ли сте ентузијаста игара или искусан кладионичар, овај водич за почетнике је ваш пасош за разумевање детаља и недостатака клађења на Фортните такмичењима. Од дешифровања статистике играча до стратешких савета за клађење, покривамо вас. Спремни да побољшате своје искуство играња? Одлучите се и истражите наше препоручене казино опције на топ листи на еСпортсРанкер-у – где вас чека узбуђење Фортните клађења!

Еспортс против спортског клађења: Свеобухватно поређење

Еспортс против спортског клађења: Свеобухватно поређење

Добродошли у узбудљиво царство клађења, где се страст за спортом и еспортом сусрећу са узбуђењем ишчекивања и стратегије. Ако сте почетник који улази у овај живахни свет, чека вас просветљујуће путовање. Овај водич је направљен да вам помогне да разумете нијансе између клађења на еспорт и традиционалног спортског клађења. Док истражујете овај водич, не заборавите да посетите ЕспортсРанкер за импресивно искуство и најбоље савете у индустрији. Њихови сајтови на врху листе су одлична полазна тачка за вас да зароните у акцију.

Еспортско клађење против игара у казину на мрежи: јасно поређење

Еспортско клађење против игара у казину на мрежи: јасно поређење

Реалност савременог интернет коцкања је да оно представља бескрајне могућности. Играчи могу да се кладе на спортске и казино игре са приличном лакоћом. Такође, ентузијасти коцкања ће увек имати више него довољно на својим рукама. 

Које су најбоље еСпорт наслове на које треба да се кладите?

Које су најбоље еСпорт наслове на које треба да се кладите?

Свет еспорта се свакодневно шири како све више људи гледа и учествује у игрицама. Међутим, због експанзије еспорт догађаја, још један посао се прилагодио да иде у корак са најновијим трендовима. Еспортско клађење је управо доступно у оквиру кладионичарства, тако да страствени играчи, играчи и кладионици могу можда да зараде новац на својим омиљеним догађајима. Ако сте заинтересовани да се окушате у клађењу на еспорт, у наставку је листа најбољих еСпортова који су сада најпопуларнији у овом сектору.

Које су најпопуларније еспорт наслове за клађење у Азији?

Које су најпопуларније еспорт наслове за клађење у Азији?

Добродошли у узбудљив свет еспорта у Азији, динамичан и узбудљив универзум где се узбуђење видео игара сусреће са стратешким доменом клађења. Ако сте страствени за игре и жељни да истражите могућности клађења, дошли сте на савршено место. Еспортс није само облик забаве; то је еволуирајући пејзаж који нуди јединствен спој ангажовања и могућности и за искусне кладиоце и за новајлије. Док закорачите у овај живахни свет, размислите о посети казина на листи најбољих на ЕспортсРанкер-у да бисте започели своје путовање. Припремите се да уђете у најбоље еспорт наслове који очаравају кладиоце широм Азије у 2024!

Најбољи савети за клађење на еСпорт за ЦС:ГО

Најбољи савети за клађење на еСпорт за ЦС:ГО

Да ли сте спремни да зароните у узбудљив свет ЦС:ГО клађења? То је путовање које обећава и узбуђења и изазове, савршено за све који желе да додају додатни слој узбуђења свом еСпорт искуству. Без обзира да ли сте искусан играч или сте нови у области еСпорта, овај чланак је ваш свеобухватан водич за информисање о клађењу на ЦС:ГО мечеве. Да бисте започели са правом ногом, топло препоручујем да посетите најбоље оцењени сајт компаније ЕспортсРанкер. Ово ће вам дати чврсту основу и ажуриране информације да започнете свој пут клађења.

Предности и мане коришћења криптовалута за клађење на еспорт

Предности и мане коришћења криптовалута за клађење на еспорт

Криптовалуте су већ неко време на уснама многих људи. Што више људи учи о овим дигиталним валутама, то су више одушевљени да их користе за пословне и личне послове. Међутим, као и код сваке друге добре ствари, клађење на криптовалуте имају своју мрачну страну, посебно када их користите за клађење на еСпорт. 

Свеобухватан водич за клађење на Валорант еСпортс такмичења

Свеобухватан водич за клађење на Валорант еСпортс такмичења

Најновији наслов из Риот Гамеса, Валорант, доживљава много акције у такмичарском кругу игара. Љубитељи клађења ће вероватно приметити пораст тржишта еспорта у својој омиљеној кладионици, а Валорант је вероватно једна од доступних игара.

Шта су врхунски бонуси за клађење у еспорту?

Шта су врхунски бонуси за клађење у еспорту?

Индустрија еспорта стално расте из снаге у снагу. Са свим показатељима који указују на позитивну будућност, ова индустрија је привукла огромну пажњу са разних страна, међу којима је кључна индустрија онлајн клађења.

Шта су онлајн еспорт сајтови и зашто би требало да их посетите?

Шта су онлајн еспорт сајтови и зашто би требало да их посетите?

Добродошли у динамично царство клађења на еспорт, где се узбуђење такмичарског играња спаја са узбуђењем стратешких опклада. Као почетник који се креће овим узбудљивим пејзажом, на ивици сте да откључате свет могућности. Еспортско клађење, посебно преко онлајн казина, добило је значајан замах, нудећи јединствен и привлачан начин да се уроните у виртуелне арене својих омиљених игара.

Шта је Оверватцх клађење: Згодан водич за почетнике

Шта је Оверватцх клађење: Згодан водич за почетнике

Клађење на еспорт на мрежи има доста изазова. Можда ће бити тешко дефинисати Оверватцх клађење, због бројних оператера и свих који морају да схвате окидачке тачке у различитим режимима и могућностима игре.