Жанрови Еспорт Игара

Пре отприлике деценију нико не би замислио да ће се такмичарски спорт уздићи даље од традиционалних спортских догађаја. Пошто еспорт игре освајају индустрију игара на удару, нема сумње да се ове игре могу добро такмичити са конвенционалним спортовима. Али шта је заправо еспорт игра? Који жанрови еспорта постоје? Зашто их је важно познавати за клађење?

Еспортске игре су видео игре које се играју на рачунару и емитују се хиљадама или милионима публике, у зависности од игре и такмичења. Примери укључују Цоунтер-Стрике: Глобал Оффенсиве, Леагуе оф Легендс и Ворлд оф Варцрафт Арена Цомбат. Ове игре се играју на мрежи са неколико играча који се такмиче једни против других у виртуелном окружењу које подсећа на арену или стадион из стварног живота.

Играчи се могу кладити на неколико жанрова еСпорта, а сваки жанр има свој скуп јединствених карактеристика. У овом чланку ћемо разговарати о томе шта су различити жанрови еспорта и како се разликују један од другог. Кладионици морају да стекну ово разумевање да би знали где да положе свој новац. Наравно, желите да се кладите на еСпорт игре да разумете како раде. Следи листа најпопуларнијих жанрова игара у еСпорту.

Section icon
Игре пуцања у првом лицу (ФПС)

Игре пуцања у првом лицу (ФПС)

ФПС игре су један од најпопуларнијих жанрова еСпорта и састоје се од еСпорт игара које користе перспективу из првог лица како би играчима пружиле импресивно искуство. Оверватцх компаније Близзард Ентертаинмент је једна таква игра која користи перспективу из првог лица у свом игрању и пружа такмичарске игре и забаву за публику. Оверватцх је једна од најчешће играних игара и једна од најпопуларнијих игара на Твитцх-у од 2022. Други ФПС еСпортс наслови укључују Цоунтер-Стрике: Глобал Оффенсиве (ЦС:ГО), Цалл оф Дути: Варзоне, Баттлефиелд, и Раинбов Сик Сиеге, међу другима.

ФПС игре су популарне међу кладионицима јер нуде изванредан ангажман и задржавање играча. Сам број играча присутних у ФПС играма такође повећава понуду за клађење на еспорт. Све већа популарност ФПС игара чини их најбоље оцењеном категоријом на многим сајтовима за клађење на еспорт. Биће вам тешко да пронађете сајт за клађење на еСпорт без ФПС игара. Поред тога, пошто се ФПС игре играју на стадионима на великим догађајима и емитују уживо, оне привлаче велику публику.

Игре пуцања у првом лицу (ФПС)
Стратешке игре

Стратешке игре

Стратешке игре су еспортске игре које укључују стратегију и тактику. Играч треба да комбинује стратегију са правилним извођењем тактике да би победио. Једна од најпознатијих стратешких игара је Цивилизатион, али то данас није еспорт игра. Играч треба да развије своју цивилизацију и изгради инфраструктуру, која се може користити током целог пута или одређеног трајања.

Популарност стратешких игара је временом порасла јер захтева критичко размишљање и активан ум да размишља унапред и идентификује суштинске потезе на сваком кораку за већу предност над противником. Ова два фактора чине стратешке игре пријатним за гледање и одличним за клађење.

Еспорт стратешке игре

Поред Цивилизатион, други наслови еспорта засновани на стратегији укључују Старцрафт, Варцрафт, Хеартхстоне (то је карташка игра) и Доба империја. У Старцрафт-у, на пример, мапа би могла да буде огромна, а играчи морају да смисле стратегију пре него што пошаљу своју војску преко мапе да блокирају непријатељске јединице.

Могу се користити многе јединствене стратегије, попут напада, изградње базе, итд. Играчи или тимови овде морају да користе своје вештине обављања више задатака, пошто стратешке игре захтевају много пажње. Морају да памте податке о својим ресурсима, јединицама, где се налазе њихови непријатељи и морају да планирају напред док истовремено морају да контролишу своју цивилизацију или јединице.

Стратешке игре
Баттле Роиале

Баттле Роиале

Баттле Роиале игре су јединствени жанр који покрива брзе, акционе игре у којима се играчи морају борити до смрти. Ово је у суштини оно што су игре краљевске битке; они су кратки и играчи морају да убију што више својих противника током временског оквира. Обично је простор на мапи временом све краћи и краћи, док играч или тим (максимално 4 играча) морају да преживе и убијају своје противнике током пута. Број људи који играју ове игре нагло се повећао, чинећи Баттле Роиале популарним жанром еспорта.

Популарност игара Баттле Роиале произилази из чињенице да пружају лаку улазну тачку видео игрице. Они такође имају велико ангажовање играча јер је циљ да убију друге користећи сваку доступну прилику и уз релативно мали ризик да их други играчи или НПЦ убију. Захваљујући њиховом узбудљивом игрању, људи имају тенденцију да гледају ове игре ради забаве.

Баттле Роиале игре укључују ПлаиерУнкновн'с Баттлегроундс, Фортните, Апек Легендс, Варзоне, и Паладинс. Имајте на уму да неке Баттле Роиале игре могу захтевати врхунски рачунар за играње, док друге можда не. Дакле, ако имате мали буџет, можда ћете желети да пажљиво тргујете када бирате своју игру.

Баттле Роиале
МОБА

МОБА

МОБА, у пуној арени за борбу на мрежи за више играча (МОБА). То је начин стратешке игре за више играча. Један играч преузима улогу лика, а други играчи преузимају улоге непријатеља. МОБА играчи се називају „хероји“, „шампиони“ или „агенти“ (тј. лик који контролише МОБА игру), који имају своје специфичне вештине и способности. Они покушавају да униште базу непријатеља тако што стичу довољно ресурса и искуства и побеђују своје противнике да победе у игри. Сваки тим има 5 играча који обично имају своје улоге: мид-ланер, јунглер, бот ланерес (адц и суппорт) и топ-ланер. Сви они морају да раде заједно, да комуницирају и да знају када да уђу у борбу. Циљ је уништити главни циљ, "Некус", али тимови морају да униште куле на путу да би дошли до завршне фазе.

Популарност МОБА игара је временом порасла јер пружају лаку улазну тачку у стратешке игре у реалном времену. Захваљујући једноставним правилима и брзој игрици, они такође имају велико ангажовање играча. Постоји много МОБА еСпорт игара на мрежи, али међу најпопуларнијим су оне Дота 2, Хероји Олује, и Легија славних.

Дота 2 је највећи светски дигитални турнир који укључује људске играче, са више од 100 милиона регистрованих играча широм света. Финале овог догађаја доноси наградни фонд вредан десетине милиона долара, а назван је Тхе Интернатионал.

Хероес оф тхе Сторм је такође веома популаран међу играчима широм света. То је компјутерска игра коју је развио Близзард Ентертаинмент и објављена 2015. године након огромног успеха након бета тестирања. Садржи ликове из различитих Близзард франшиза као што су Варцрафт, Оверватцх, Диабло и СтарЦрафт: Броод Вар.

Леагуе оф Легендс је МОБА игра која је постала изузетно популарна у еСпорту. Настала је 2009. године и од тада је постала једна од најигранијих игара. Од 2022. најмање 100 милиона људи игра ЛоЛ сваког месеца.

МОБА
Борбене еспортске игре

Борбене еспортске игре

Борбени жанр еСпорта је вероватно најстарији жанр еСпорта на тржишту. Већ 1990-их, борбени еСпортс се већ играо са играчима који су га играли на ПЦ-у, Ксбок-у или Плаистатион конзоли. Два примера популарних борбених игара укључују Цапцом-ове Серија Стреет Фигхтер, тхе Серија Мортал Цомбат и СНК-ова серија Фатал Фури. Игре су сличне традиционалним спортовима; многи играчи могу повезати ове игре са другим спортовима. Друге игре у овом жанру укључују Теккен, Соул Цалибре и Кинг оф Фигхтерс.

Постоје четири врсте еСпортс борбених игара. Они укључују 2-Д борце, 3-Д борце, 5-Д борце и свађаче на платформи. 2-Д борбене игре су тако једноставне; они су 2-Д духови који се померају нагоре на екрану. Свака 2-Д игра борца има своје јединствене потезе, али играчи могу користити исте технике да победе свог противника.

3-Д борбене игре изгледају скоро као традиционални фудбал док се игра; не постоје препреке или ограничења колико спортиста може да прескочи терен или колико тежине може да подигне. 5-Д борци су најближи традиционалним спортовима. Играју се на 2Д игралишту, али виртуелни спортисти добијају комплетно 3Д тело. Борбени играч може да помера свој лик горе, доле, напред и назад од места где треба да буде.

Борбене еспортске игре
Тркачки и спортски симулатори

Тркачки и спортски симулатори

У жанру тркачких и спортских симулатора, играчи морају да буду најбољи у различитим возилима или спортским тимовима. Играчи се такмиче једни против других у тешком окружењу. Популарне тркачке и спортске игре укључују ФИФА, НБА2К, Пројецт Готхам Рацинг, Гран Турисмо, Форза Моторспорт и серија Тигер Воодс ПГА Тоур. Борбе нису толико такмичарске међу возачима у овим играма као у борбеним играма, али стил такмичења на неки начин подсећа на традиционалне спортове.

Симулатори имају реалистичну графику која веома подсећа на трке и стадионе из стварног живота. Играчи могу да бирају између избора тркачких аутомобила да возе или се такмиче у различитим спортским догађајима користећи виртуелни фудбалски терен.

Постоје две врсте симулационих еСпорт игара: СимСпорт и ТрацкМаниа. СимСпорт укључује професионалне тркачке серије као што је ФИА Ворлд Тоуринг Цар Сериес. СимСпорт такође садржи низ спортова из стварног света као што су Ф1, Насцар, МотоГП и још много тога.

У тркама ТрацкМаниа, играчи могу да бирају из низа возила за вожњу на разним стазама широм виртуелног света. Играчи могу да се смењују у вожњи док покушавају да надмаше време свог противника на једној стази или се такмиче у више трка истовремено на различитим стазама које укључују препреке као што су скокови и тунели.

Тркачки и спортски симулатори
На коју врсту еспорт игре је најбоље кладити се?

На коју врсту еспорт игре је најбоље кладити се?

Постоји много еСпорт игара на које се можете кладити. И док најбоља еспорт игра на коју се можете кладити може зависити од кладионика, постоје еСпорт игре које многи кладионичари воле. Да би изабрали најбоље еСпорт игре за клађење, кладионичари треба да узму у обзир факторе као што су укупна популарност игре, минимални и максимални улог, ниво вештине потребне за победу и њена структура.

Уз то, неке од најбољих еСпорт игара на које се можете кладити укључују:

Оверватцх

Ова игра је описана као „мешавина између Понг-а и „Цалл оф Дути“. Циљ је уништити базу противника док браните своју.“ Са својим једноставним правилима, лаком игром и брзом акцијом, Оверватцх брзо постаје једна од најпопуларнијих еСпорт игара.

Дота 2

Ово је онлајн борбена арена (или МОБА) која се игра између два тима са пет играча на свакој страни (за разлику од три у Леагуе оф Легендс). Кладионици могу изабрати да се кладе на најбоље Дота 2 тимове или најбоље Дота 2 играче, између осталих тржишта клађења.

Цоунтер-Стрике: Глобал Оффенсиве

Ово је пуцачина из првог лица која се игра у тимовима терориста и против терориста. Игра је одлична за клађење због своје велике заједнице, лако разумљиве природе и разноврсности доступних опција за клађење.

На коју врсту еспорт игре је најбоље кладити се?