Земље

Како велика тржишта прихватају спортско коцкање широм света, еспорт коцкање је и даље нелегално у многим областима. И еспорт и спортско клађење су слични у процесу клађења и квотама. Међутим, главна разлика између њих двоје је учешће малолетника у еспорту. Клађење на еспортс је традиционално било незаконито у већини области, делимично због тога што млади играчи масовно хрле на еспорт игре.  

Управни органи оклевају да дозволе коцкање у било ком спорту који укључује учешће малолетника. Забране еспорт коцкања довеле су до нелегалних тржишта, која често садрже намештање утакмица и нелегално коцкање малолетних. Видео игре настављају да привлаче младе играче, што је довело до тога да многе општине и владе држава повуку црту против легализације клађења на исходе еспорта.

Легално клађење на еСпортМеђународно еСпортс коцкањеЧесто постављана питања
Сједињене Државе
us flag

Сједињене Државе

Еспортске игре су већ постале мејнстрим у Сједињеним Државама. САД су међу најпопуларнијим и најуноснијим регионима на свету по питању еспорта. Овај 'статус' је инспирисан различитим факторима, међу којима је кључно то што је већина људи прихватила конкурентно играње и стриминг као пут каријере. Важни еспорт, укључујући гледаност и коцкање у Сједињеним Државама, настављају да се пењу ка новим висинама.

Прикажи више…
Бугарска

Коцкање је драгоцена активност у Бугарској. Бугарски играчи могу да играју своје омиљене казино игре у земаљским или онлајн казинима све док имају 18 година. Коцкање на мрежи је углавном популарније међу Бугарима због бројних предности него у копненим установама. То укључује приступ широком спектру игара и тржишта за клађење, лаку доступност разним коцкарницама и приватност, између многих других.

Прикажи више…
Румунија

У Румунији је клађење на еспорт на мрежи веома популарно. У земљи постоји неколико легалних сајтова за клађење на еспорт. Сваке године број расте. Све више и више кладионица пребацује своје преференције за клађење на интернет. Као резултат тога, све главне румунске кладионице су покренуле онлајн верзију. Ово омогућава потрошачима да се кладе чак и када су у покрету.

Прикажи више…
Мађарска

У култури народне музике и књижевних ремек-дела, Мађарска се развија из оквира коцкања којим доминира држава. Део домаће популације у земљи ужива у еспорт коцкању, које је растуће тржиште игара у региону. 

Прикажи више…
Велика Британија

Љубитељи еспорта користе памет и храброст да коцкају победнике у акцији клађења на еспорт у Великој Британији. Клађење на еспортове у Уједињеном Краљевству (УК) није само легално; веома је популаран међу љубитељима спорта. У ствари, неки од највећих брендова индустрије игара скачу на вагону док се клађење на еспорт у Великој Британији шири домет и популарност. 

Прикажи више…
Легално клађење на еСпорт

Легално клађење на еСпорт

Кладионици могу легално да се кладе на клађење на еспорт у одобреним кладионицама у одређеном региону у којем особа даје опкладе. Као и спорт, еспорт има турнире и мечеве високог нивоа током целе године. Помама популарности подстиче експанзивни раст на тржишту еспорта, за које се очекује да ће надмашити филмско тржиште у приходима у наредној деценији.

Из тог разлога, више кладионичара ставља опкладе на еспортове него икада. Због учешћа малолетника у еспорту, државне и националне владе истражују начине да спрече коцкање малолетника у вези са играма.

У САД постоје неке државе које дозвољавају клађење на еспорт, као што су Невада и Њу Џерси. Међутим, друге државе, попут Индијане, донеле су законе који изричито забрањују клађење на еспорт, чак и када је спортско клађење дозвољено. Неки еспорт кладионици се окрећу оффсхоре клађењу са онлајн кладионицама. За коцкаре је важно да истраже и разумеју законе о клађењу у еспорту како би избегли кршење локалних прописа.

Национални и међународни закони имају тенденцију да посебно циљају операције клађења на еспорт, тако да закони који ограничавају појединачне коцкаре нису тако јасни. Законитост клађења на еспорт зависи од локалних прописа који регулишу индивидуално клађење на еспорт и штите милионе малолетника који учествују у играма широм света.

Легално клађење на еСпорт
Међународно еСпортс коцкање

Међународно еСпортс коцкање

Међутим, у Њу Џерсију, држава је усвојила закон који ограничава еспорт коцкање на међународне турнире на којима су играчи углавном старији од 18 година. Како еспорт наставља да расте, закони који регулишу клађење на играче, мечеве и шампионска такмичења су сложени. Локални и национални прописи регулишу могућност коцкара да приступи легалним могућностима клађења на земљи и на мрежи.

Међутим, синергија између коцкања и еспорта ствара потражњу и кладионице циљају коцкаре еспорта у нади да ће повећати приходе широм света. У ствари, неке кладионице спонзоришу еспорт тимове како би привукли млађу публику, што је сценарио који законодавци желе да избегну.

Нације у еСпорту?

До 2019. године, Кина, Шпанија, Канада, Нови Зеланд, Јапан и Јужна Кореја су били домаћини међународних турнира у игрицама. Њу Џерси је одобрио клађење на еспорт управо на време за финални меч Лиге легенди Светског купа 2019. који је укључио више од 4 милиона гледалаца. На међународном нивоу, локална управна тела процењују како да приступе тржишту клађења на еспорт.

Неки законодавци су чврсто против да се младима омогући приступ могућностима клађења путем еспорта. Други иду по танкој линији, надајући се да ће привући пореске приходе од одраслих коцкара и увести нека ограничења како би обуздали учешће младих у клађењу у еспорту.

Међу гледаоцима Светског купа била је и међународна публика. Велики број гледалаца заинтересованих за е-спорт доводи до еспорт коцкања. У ствари, кладионице циљају публику индустрије еспорт игара. Предвиђа се да ће тржишна вредност клађења у еспорту премашити 13 милијарди долара до 2025.

Већина влада оспорава моралност циљања учесника еспорта, који су историјски млађи, за коцкање. Међутим, као и спортско тржиште, коцкарске установе агресивно траже начине да пласирају на тржиште и привуку нове кладиоце. Од онлајн оглашавања до спонзорисања такмичења, еспорт компаније настављају да привлаче коцкаре и повећавају базу купаца.

Међународно еСпортс коцкање
Често постављана питања

Често постављана питања

Како популарност еспорта наставља да расте, глобална публика тражи начине да учествује путем игара или коцкања. Ево неколико одговора на често постављана питања.

Да ли је коцкање на еспорт мечевима легално?

До недавно, клађење на еспорт било је илегално на већини великих тржишта. Еспортс коцкање је релативно ново. Владе сада почињу да регулишу клађење на еспорт како би заштитиле младе играче који учествују у игрању видео игрица на еспорт мечевима и турнирима. Међутим, нека локална, државна и национална управљачка тела широм света дозвољавају еспорт коцкање у неким облицима. Закони се разликују у зависности од локације кладионичара.

Која су старосна ограничења еСпорта за коцкање?

Историјски гледано, нелегално је клађење на турнире, које се састоје од играча млађих од 18 година. Чак и клађење је углавном ограничено на коцкаре који су старији од 18 или 21 године, у зависности од прописа на локацији кладионичара. Међутим, закони се развијају.

Неке области дозвољавају мало попустљивости у клађењу на утакмице са млађим учесницима. Наравно, постоји активно илегално тржиште клађења које не ограничава клађење према годинама. Да би остао у законским границама, коцкар мора да истражи законе који регулишу клађење у еспорту у месту његовог или њеног пребивалишта.

Где кладионичар може легално да се коцка на еСпортовима?

Локални закони се брзо развијају. Најбоље је да проверите са комисијом за коцкање неке области да бисте утврдили које платформе на копну или на мрежи легално функционишу. Неке општине стриктно забрањују клађење на еспорт. Међутим, постоје онлајн спортске кладионице које нуде коцкање широм света. Међутим, ове могућности коцкања у дигиталном еспорту можда нису легалне за становнике у областима које забрањују еспорт коцкање.

Често постављана питања