Турнири

December 29, 2022

ЛАН или онлајн: Маке-ор-бреак за кладионичаре у еСпорту

Milica Petrović
WriterMilica PetrovićWriter
ResearcherHaruki NakamuraResearcher

Глобална пандемија је изазвала бум у клађењу на еСпорт. Такође је зауставио ЛАН турнире, али је довео до пораста онлајн турнира. Међутим, ЛАН турнири уживо се враћају са ублажавањем карантина и програмима имунизације који се показују ефикасним. 

ЛАН или онлајн: Маке-ор-бреак за кладионичаре у еСпорту

Приликом клађења на еСпортс, неопходно је узети у обзир да ли се дотични догађај игра на мрежи или на локалној мрежи (ЛАН). Кладионици који одвоје време да истраже узроке играчевих успона и падова у датом мечу имају веће шансе да добију своје опкладе у будућности.

Ако желите да сазнате више о ефектима ЛАН-а у односу на онлајн турнири о клађењу на еСпорт, Наставите са читањем.

ЛАН вс. Онлине турнири: у чему је разлика?

Прво, морамо дефинисати шта мислимо када говоримо о ЛАН или онлајн турнирима. Игре локалне мреже (ЛАН) се дешавају међу људима који су физички присутни на истој локацији уместо на даљину преко интернета.

Већина ЛАН-ова се одржава на стадионима и емитују се уживо на веб локацијама као што су Твитцх и ИоуТубе. Не само да је атмосфера другачија, већ и седишта, стол, простор и место одржавања.

Током онлајн такмичења, учесници користе интернет да се повежу са сервером на другом месту. Играчи су физички и географски распршени, што значи да морају да користе сопствене рачунаре и интернет везе код куће.

Током ових турнира, кладионици могу бити уверени да учесници користе подешавања која су им позната и која ће максимизирати учинак. Насупрот томе, играчи неће имати право гласа у свом подешавању током ЛАН догађаја и уместо тога ће морати да имају везе са било којом опремом која им је доступна.

Клађење на ЛАН еСпортс турнир захтева разматрање нивоа вештина играча и обима догађаја, логистике путовања, притиска, способности играча да међусобно комуницирају током игре и могућности предности домаћег терена.

Иако је истина да играчи могу да се такмиче на онлајн е-Спорт турнирима из удобности својих домова, они и даље морају да се позабаве проблемима кашњења сервера или „пинга“ (трајање које је потребно да се подаци пренесу на сервер и назад). , што може бити посебно проблематично у зависности од релативне локације чланова тима и сервера.

Пинг: Главни фактор који разликује ЛАН од онлајн турнира

„Пинг“ је термин који се користи у играма на мрежи за означавање времена које је потребно да се акције играча одразе на одговор сервера. Термин „заостајање“ се односи на нагли пораст или нагли пораст у времену које је потребно да сервер игре прими и обради команду коју издаје ваша опрема или да ваш уређај потврди команду коју издаје сервер. То се зове „пинг“, а низак пинг подразумева мање кашњења и флуидније искуство играња.

Јединица времена која се користи за мерење пинга је милисекунда (скраћено „мс“). Уопштено говорећи, пинг од 15 милисекунди или мање је изванредан, 15 до 45 милисекунди је диван, а 45 до 100 милисекунди је подношљив. Пингове преко 100мс може бити тешко играти, док се пингови преко 250мс обично не могу играти.

У зависности од нивоа вештине играча и игре која се игра, ови пингови могу или не морају бити играни. Игре као што су Массиве Онлине Баттле Аренас (МОБА) и пуцачине у првом лицу (ФПС) су ноторно подложне пингу, а већина гејмера пријављује проблем између 50 и 90 милисекунди. Онлине игре улога (ММО) и стратешке игре у реалном времену (РТС) више опраштају веће пингове, док игрице засноване на потезу то једва примећују.

Колико је пинг пресудан у такмичарској игри?

У такмичарским играма, пинг често игра већу улогу него за повремене играче. Већина великих професионалних еспорт турнира одржава се у ЛАН центрима како би се смањили ефекти кашњења. То је добар начин да се осигура да напори играча, а не брзина мреже, одређују исход игре.

Креирање стратегије клађења на еСпорт засноване на ЛАН-у у односу на онлајн турнире

Ево неколико фактора које треба узети у обзир када градите своју стратегију клађења на еспорт на основу тога да ли ваша омиљена еСпорт игра одржава ЛАН или онлајн турнире.

Познавање преференција играча

Преференце играча за различите догађаје могу се разликовати у зависности од појединца. Онлине еСпортс турнири омогућавају играчима да се такмиче из удобности својих домова или познатог тимског окружења.

Насупрот томе, играч мора да се навикне на окружење и опрему на ЛАН догађају. Проблеми са возачима због пребацивања хардвера на различите уређаје су редовна брига када користите други систем, посебно у играма попут ЦС: ГО, где савршен циљ може значити разлику између победе и пораза.

Иако играње у удобности свог дома има многе предности, такође постоји ризик да играч изгуби концентрацију и игра испод свог потенцијала. Као спортиста, можда ћете открити да играње пред гласном, ентузијастичном публиком подстиче ваш нагон и одлучност.

Оцените претходне перформансе

Способност тима да комуницира на ЛАН турниру може бити ометена великом публиком и накнадним нивоом буке. Док играчи могу да виде екране једни другима, ефикасан тимски рад се у великој мери ослања на вербалну комуникацију. Због тога ће озбиљни кладионици често истраживати националност тима пре ЛАН догађаја.

Пошто је већина играча на е-спортски тим мешовите националности неће моћи да комуницирају једни са другима на свом матерњем језику, можда су у већем неповољном положају. Иако су такви тимови добро познати у Доти 2, кабине су доступне на великим такмичењима као што је Тхе Интернатионал како би се ублажили ефекти буке гледалаца.

Разумети притисак масе

Величине публике варирају у зависности од догађаја. Ин Леагуе оф Легендс, на пример, регуларна сезона сваке лиге се игра преко ЛАН-а, иако пред релативно ограниченом публиком у студију. Веће арене могу да приме публику за коју се очекује да присуствује светским финалима.

Повремено, мање талентовани тим може победити на ЛАН догађају тако што ће једноставно играти своју уобичајену игру и не дозволити да притисак дође до њих. Не може свако да се покаже најбоље што може под интензивним надзором публике уживо, али неки спортисти напредују под теретом таквог окружења.

Грешке и ментална снага

Сваки играч осећа притисак када учествује у такмичарском еспорту, али сви различито реагују на то. Неки играчи могу открити да је поставка игре велика дистракција, продужавајући ефекте грешака које би иначе биле заборављене након неколико минута.

Можете сазнати више о вероватном одговору играча на изазовну ситуацију тако што ћете анализирати њихове податке о учинку након што је направио критичну грешку. Имајте на уму ово док стављате опкладе на ЛАН еСпортс турнире, где су улози већи, а ментална снага играча може бити тестирана промашеним ударцем или неуспелим ганком.

С обзиром на локацију и путовања

Озбиљни играчи у еспорту ће већ узети у обзир утицај путовања на учинак тима на догађају. Пошто јет лаг може значајно да утиче на перформансе играча и, даље, на шансе тима за успех на такмичењу, многе екипе сада предузимају мере како би осигурале да њихови чланови имају довољно времена да се опораве од последица путовања на велике удаљености.

Кратко истраживање локације ЛАН догађаја и поређење са матичним регионом учесника или локацијама прошлих такмичења могло би дати корисне информације. 

Пре него што се кладе, кладионичари треба да узму у обзир факторе као што су играчево познавање локалне културе, језика и кухиње.

Иако је то можда мање видљиво у еспорту, статистички докази сугеришу да тимови који раде на бољем нивоу када се такмиче у својој матичној земљи уживају малу предност. Домаћи тим има предност домаћег терена, јер не морају да путују тако далеко, а публика их бодри. Њихови противници се морају борити са анимозитетом гомиле, вероватно апатијом, која може деморалисати и исцрпити морал.

Последње мисли

Овај чланак објашњава зашто је корисно знати за које играче је већа вероватноћа да ће победити у којим догађајима и како то знање може да води вашу стратегију клађења. Многи еспортс кладионици праве грешку претпостављајући да су наступи тимова на ЛАН или онлајн турнирима идентични. Имајући на уму претходне информације и прелиминарна истраживања, можете избећи ову замку и дати себи боље шансе да надмашите шансе.

About the author
Milica Petrović
Milica Petrović
About

Милица Петровић је водећи стручњак Србије за локализацију садржаја онлајн казина. Страст према играма и језику је води кроз процес стварања превода који се дубоко допадају српској публици.

Send email
More posts by Milica Petrović
undefined is not available in your country. Please try:

Најновије вести

Друга половина сезоне АЛГС 2024: Дубоко уроњење у феномен еспорта
2024-06-02

Друга половина сезоне АЛГС 2024: Дубоко уроњење у феномен еспорта

Новости